Körträning

Det finns alltid en liten olycksrisk när du använder en elrullstol. Det spelar ingen roll om du nyligen börjat använda en elrullstol eller om du är en van användare. Det kan till och med vara en bra idé att använda hjälm för att undvika huvud- och hjärnskador.


Körträning

Körträning – viktig för säkerheten

Det är viktigt att du gör körträning både hemma och utomhus under kontrollerade former innan du ger dig iväg själv och kör. Se till att ha med dig någon när du tränar som kan hjälpa dig. Varför det är så viktigt att du genomför din körträning är för att veta hur elrullstolen fungerar i olika situationer.

Körträning hemma

Körträning hemma går ut på att öva starter, svängar, inbromsningar, köra över trösklar, inbromsningar, backa och körning i trängre utrymmen.

Körträning utomhus

När du börjar med körträning utomhus ska du börja med att öva på samma saker som du gjort vid inomhusträningen. Därefter är det viktigt att du tränar på att köra i mörker och använda strålkastarna. Det även viktigt att öva att köra på olika underlag såsom gräs, grus, asfalt och om det är vinter, snö. Prova de olika hastigheterna och bromssträckan. Gör gärna upp en bana som du kan prova att köra höger- och vänstersvängar.

Körträning utomhus ska även gå ut på att träna dig på att köra över hinder såsom trottoarkanter och ojämnt underlag. Öva på att göra snabbare inbromsningar och att svänga undan för hinder.

Trafikregler

När du kör elrullstol gäller samma trafikregler som för alla vägtrafikanter. Men det absolut bästa och säkraste sättet för dig att ta dig fram i trafiken på en elrullstol är på trottoaren. Du använder dig då av övergångsställen när du måste korsa en väg. Kom bara ihåg att du inte får köra snabbare än 5-6 kilometer i timmen, vilket är gånghastigheten.

Vill du köra snabbare än gånghastighet räknas du som en cyklist och måste därför använda cykelbanor för att ta dig fram. Håll till höger.